Qurier Świętego Mikołaja to akcja Fundacji Przyjaciółka prowadzona od 2009 roku lecz korzeniami sięgająca znacznie dalej.

Akcja ta ma na celu spełnianie marzeń dzieci uczęszczających do placówek wsparcia dziennego. Dzieci te na co dzień borykają się z biedą, problemami alkoholowymi i bezrobociem rodziców, brakiem akceptacji szkolnej i ogromnymi zaległościami w edukacji. Często tylko dzięki świetlicom dzieci jedzą ciepły posiłek, odrabiają systematycznie lekcje, mogą pobawić się spokojnie i poczuć radość dzieciństwa. Wychowawcy dają dzieciom serce, czas i cieszą się każdym ich sukcesem.

To właśnie z myślą o takich dzieciach powstała nasza akcja. Pragnęliśmy dać dzieciom wiarę w magię i w to, że świat jest lepszym miejscem, że mogą zmieniać go każdego dnia. Małe dziecko pisze listy do Świętego Mikołaja i czeka z niecierpliwością na jego przybycie. Jeśli jednak kolejny rok Mikołaj omija właśnie ten dom i to dziecko, przestaje ono wierzyć – nie w Świętego Mikołaja, ale w Siebie, w to, że jest wart obdarowywania, w to że zasłużył na szczęście. Nasza akcja pokazuje tym mniejszym i większym dzieciom, że gdzieś na drugim końcu Polski jest ktoś kto poświęci swój czas, trud i pieniądze i właśnie dla niego przygotuje piękny i wyśniony prezent. Właśnie dla NIEGO, bo on jest tego wart.

Zaczynaliśmy skromnie od kilkudziesięciu listów i kilku zaprzyjaźnionych firm. W najśmielszych marzeniach nie spodziewaliśmy się, że co roku będzie nam przybywać przyjaciół w firmach, ale i osób prywatnych, że co roku będziemy mogli zapraszać więcej dzieci i uszczęśliwiać więcej serc. W 2014 roku akcja prowadzona została w 30 firmach. Wspólnie przygotowaliśmy ponad 1700 prezentów.

Qurier Świętego Mikołaja rozpoczyna się 1 października. Wówczas placówki mają czas na przygotowanie „Zaproszenia dla Quriera” (ok 60 sekundowy film) i zgłoszenie się poprzez dostępny na naszej stronie formularz. Jest to też czas, kiedy potwierdzamy gotowość firm do udziału w akcji oraz ustalamy orientacyjną liczbę listów, które uda nam się zrealizować. Listopad to czas pisania listów. Spływają do nas z całej Polski, kolorowe jak jesienne liście, serdeczne, starannie przygotowane. Listy te potem wędrują do firm i dalej do osób, które pojedynczo lub grupowo spełnią zapisane na kartce marzenie i prześlą wraz z prezentem moc pozytywnej energii. Spełnianie marzeń dzieci sprawia Qurierom ogromną radość, często bardzo angażując się w poszukiwania właśnie tej konkretnej rzeczy, czasami dzieląc się obowiązkami i radością z najbliższą rodziną. Grudzień to czas spotkań świątecznych, wigilijnych kolacji, radości i łez wzruszenia. Wszyscy Qurierzy są mile widziani na tych spotkaniach, a jeśli nie mogą uczestniczyć osobiście my przekazujemy zdjęcia lub filmy ukazujące tą wyjątkową chwilę.

Zapraszamy wszystkie firmy do udziału w tegorocznej akcji. Aby zgłosić swoją firmę należy:

• Zapoznać się z harmonogram akcji (do wglądu) POBIERZ
  • Zapoznać się z regulaminem akcji (do wglądu) POBIERZ
  • Zapoznać się z informacją jak spełnić marzenie dziecka (do wglądu) POBIERZ
  • Wypełnić poniższy formularz.
  • Jeżeli firma posiada oddziały, które chcą samodzielnie brać udział w akcji proszone są o uzupełnienie formularza

Osoba do kontaktu:

Joanna Srebnicka
joanna.srebnicka@fundacja.przyjaciolka.pl

Ilość firm, które już nam pomagają: 24
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY DO AKCJI QURIER ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 2016 - firma (* – pole wymagane)
1. Dane kontaktowe
* Nazwa firmy:

* Miejscowość
* Ulica:
* Kod pocztowy: * Poczta:
* Województo
* Imię i nazwiko koordynatora:
* Telefon:
2. Informacja o firmie
* Orientacyjna liczba pracowników chętnych do udziału w akcji:
* Minimalna liczba listów, które firma spełni:
 Tak - Chcemy otrzymać plakaty promujące akcję w firmie
 Tak - Chcemy otrzymać mailing promujący akcję w firmie
 Tak - Mamy możliwość samodzielnie wysłać paczki do świetlicy
 Tak - Mamy możliwość samodzielnie dostarczyć paczki do Fundacji Przyjaciółka (Warszawa ul. Wiejska 16)
 Tak - Możemy samodzielnie zawieźć prezenty i wziąć udział w imprezie świątecznej świetlicy
 Tak - Potrzebujemy pudeł do spakowania prezentów
3. Akceptacje warunków
* Zapoznałam/em się z harmonogramem akcji „Qurier Świętego Mikołaja”
* Zapoznałam/em się z regulaminem akcji „Qurier Świętego Mikołaja”
* Zapoznałam/em się z informacją jak spełnić życzenie dziecka
* Przeczytałem/am i zapoznałem/am się z Polityką Ochrony Dziecka oraz Konwencją o Prawach Dziecka znajdującymi się na stronie Fundacji Przyjaciółka pod adresem:
Niniejszym zobowiązuję się ich przestrzegać.